2008-04-11

Danska för nybörjare - del 1 - att söka bostad

Tja, mycket har hänt den senaste tiden.

En av de största händelserna är att jag blivit antagen till en utbildning i Roskilde, Danmark och därmed kommer flytta dit under sommaren/hösten.

Därför har jag nu kommit på den fantastiska idén att börja en liten följetong om mitt nya liv i min nya stad i mitt nya land.

Jag tänkte att jag lika gärna kunde börja den nu, trots att jag inte flyttat än, eftersom det är mycket man ska tänka på redan innan man flyttar.

Till exempel ska man ju ha någonstans att flytta till. Har jag hört.

Efter några timmars surfande på nätet samt en del mailande och telefonerande hade jag dock lyckats reda ut en del grundläggande saker som kan vara bra att ha koll på när man söker bostad.

Jag hittade snabbt en sida där man kunde registrera sig som sökande av studentlägenheter/ungdomslägenheter i Roskilde. I formuläret skulle man tala om vad man heter, var man bor idag, hur gammal man är o s v. Det gamla vanliga. Sedan kunde man även fylla i vilket land man bor i, och det är ju praktiskt eftersom man kanske kommer som utbytesstudent eller så.

Fast när jag skulle fylla i mitt telefonnummer blev det lite mer problematiskt. För trots att man kunde tala om att man bor i ett annat land än Danmark just nu kunde man inte skriva in några landskoder i rutan för telefonnummer.

Nåja. Det finns ju e-post.

Man skulle även fylla i hur mycket SU (motsvarigheten till studiebidrag) man får. Det är ju lite knepigt att fylla i som svensk eftersom summan är lika med noll, men man kan ju få pengar från CSN, så man kanske ska fylla i den summan istället?

Jo, jag mailade och frågade och fick som svar att jag skulle fylla i vad jag får från CSN omräknat i danska kroner.

Men jag har ju inte börjat studera än vilket innebär att jag inte kan skicka in dokumentation till CSN om att jag faktiskt pluggar och därmed kan jag ju heller inte få ett papper där det står att jag beviljats studiemedel. Det betyder att jag inte kan styrka den summan jag kommer få om någon skulle fråga. Och jag tänkte att det kanske inte är så bra om det står 0 i rutan där man ska tala om hur mycket pengar man får...

Nå, CSN meddelade iaf att om jag skickade in papper på att jag blivit antagen på skolan samt en beskrivning av vilka kurser jag skulle läsa så kunde de, under förutsättning att de godkänner utbildningen, skicka ett papper där det står att jag kommer att få pengar när jag har börjat studera.

Fast eftersom jag börjar på fjärde terminen på ett program och man under fjärde terminen ska välja inriktning och papprena för detta val inte kommer skickas ut förrän nå'n gång senare i vår är det ju lite knepigt att ge en beskrivning av en kurs jag inte har valt...

Men efter några samtal till med CSN konstaterades att eftersom jag kommer läsa på ett program behöver de egentligen inte veta vilka kurser som ingår, bara vilken examen jag får. Och det är ju betydligt lättare!

Men efter allt strul med att få veta hur det funkar med papper från CSN visade det sig att bostadsförmedlingen mest var intresserad av att man inte fick för mycket pengar. Har man hört på maken!

Nåja. Åter till bostadsansökan.

Man skulle även fylla i när studierna beräknades påbörjas och avslutas, vilket ju är ganska logiskt eftersom fastighetsägarna säkert vill veta hur länge man vill bo hos dem. Man skulle också fylla i när man var intresserad av att flytta in.

Då tänkte jag att eftersom jag fyllde i att jag ska påbörja studierna i höst och att jag tidigast vill flytta in första juli, så kommer systemet säkert känna av detta och inte erbjuda mig lägenheter med inflyttning innan dess.

Dessutom är man ju som Stockholmare van att få köa 3 år för en studentlya och 33 år för en vanlig lägenhet...

Så döm om min förvåning när jag redan någon timme efter det att jag ställt mig som aktiv sökande fick erbjudande om en lägenhet med inflyttning första april!

Det erbjudandet kunde jag ju omöjligen ta eftersom jag fortfarande jobbar, så jag tackade nej. Sedan kom jag att tänka på att man troligen inte får tacka nej till så många lägenheter utan att hamna längre ner i kön.

Ytterligare ett telefonsamtal redde ut att deras datasystem inte är smart nog att känna av datumen i ansökan, och jag fick rekommendationen att ställa mig som passiv sökande fram till en månad innan jag kunde tänka mig att flytta in. Man kan nämligen bara tacka nej till en lägenhet utan att hamna längre ner på listan. Men så länge som jag står registrerad som sökande (om än inaktiv) samlar jag anciennitetspoäng, vilket är väldigt annorlunda mot de system jag är van vid. System som går ut på att du måste vara aktiv och logga in dagligen för att inte förlora anciennitet. Men här rekommenderar de som sagt att man registrerar sig som aktiv en månad innan man vill flytta in. Sedan är det bara att vänta på erbjudandena att ramla in.

En månad! Helt otroligt!

Tydligen kan man få en studentlägenhet på en vecka om man inte är så petig.

Så nu är min plan att jag ska börja med att vara petig och bara söka de bostadsområden jag helst vill bo i. Har jag inte fått något innan början av juli utökar jag sökningen till andrahandsvalen. Har jag fortfarande inte fått napp inom rimlig tid utökar jag sökningen ytterligare och hoppas på att eventuellt kunna byta upp mig om jag får en sunklya.

Fortsättning följer...