2007-11-23

Facebookapplikationen from hell

Ja, nu är det dags även för mig att klaga lite...

Men det är inte Facebook i sig som jag har synpunkter på - det är en applikation.

På Facebook finns en mängd applikationer utvecklade av företag och privatpersoner som man kan lägga till på sin profil. De är alltså inte utvecklade av Facebook, men Facebook erbjuder tjänsten att använda dem. De har även (i sitt mycket omdiskuterade användaravtal) uttryckt att de enbart tar ansvar för innehållet i sina egna applikationer och de andra omfattas alltså inte av detta avtal.

Vissa applikationer verkar mest vara kanaler för spam, medan andra mest är på skoj. Det finns även applikationer som ska underlätta för användarna att t ex hitta sina "vänner".

Jag fick igår morse upp ögonen för en applikation som heter "Who's Online" som utvecklats av ett företag som heter "Applehat studios".

Denna applikation går ut på att på din profil visa vilka av dina vänner som är online just nu samt vilka som varit aktiva senast. Det gör den genom ett kollage av presentationsbilder på de som är online och de som varit aktiva nyligen visar med god skärpa medan de som är online men inte varit aktiva på en stund tonas bort.

Det låter ju faktiskt ganska bra - eller hur?

Nu är det bara så att i sin Facebook-profils "privacy settings" kan man ställa in om man vill visa att man är online eller inte. Ställer man in att man inte vill visa att man är online dyker man inte upp som online vare sig om någon besöker ens profil eller när man använder Facebooks egen funktion i "Friends"-menyn (det är en rullgardinsmeny där man kan sortera sina vänner på bl a vilka som varit online de senaste fem minutrarna, vilka som senast uppdaterat sina profiler, m m)...

Problemet med applikationen "Who's Online" är att den på något sätt lyckas arbeta runt de inställningar man gjort. Det betyder att även om du genom dina inställningar talat om att du inte vill synas som varandes online dyker du ändå upp som varandes online hos de av dina vänner som lagt till applikationen.

Eftersom många idag har bredbandsuppkopplingar som gör att de i praktiken är online dygnet runt är det många som valt att ändra sina inställningar så de inte ska synas som varandes online. Men denna applikation gör som sagt att detta inte fungerar!

Det räcker dessutom med att någon av dina vänner har lagt till applikationen för att de ska anse sig ha rätt att hämta information om dig. Du behöver alltså inte ha applikationen själv! Det innebär i praktiken att du (eftersom du själv inte givit ditt tillstånd till att de kan hämta information om dig) helt ovetandes kan ha information som du medvetet valt att inte dela med dig av som andra ges tillgång till ändå.

Jo. jag vet att det samlas en väldig massa information om mig varje gång jag är ute på nätet.
Jo, jag vet att jag i de flesta fall inte har givit mitt tillstånd till detta (inte direkt i alla fall).

MEN!

Eftersom den här applikationen arbetar runt det du ställt in och eftersom det finns potentiellt miljontals Facebookanvändare som kan drabbas av att få sin integritet kränkt på detta sätt vill jag ändå ta upp detta.

Jag startade på applikationens diskussionssida igår morse en tråd om just detta integritetskränkande i hopp om att få svar från en av utvecklarna. Det jag hoppades få som svar var att de skulle åtgärda detta. Men inget svar kom. Däremot en massa gensvar från andra som även de tyckte att detta var förkastligt och att det borde åtgärdas. Flera har nu valt att anmäla applikationen till Facebook som varandes just integritetskränkade, så jag hoppas ju att fortsättning följer...

Tills vidare verkar det enda man kan göra att gå in på applikationens sida och blockera den. Då slutar man äntligen dyka upp på sina vänners profiler eftersom man blockerat applikationen från att få tillgång till ens information.

Så nu uppmanar jag alla som anser att detta sätt att kränka människors integritet (jo, Facebookanvändare är människor de också) att sprida informationen om vad denna applikation gör.

Jag vill även uppmana alla Facebookanvändare som anser detta vara fel att blockera applikationen och anmäla den till Facebook.

Det finns makt i massorna! Om tillräckligt många reagerar kanske något händer.

P.S.
Om du är nyfiken på företaget som utvecklat applikationen kan du besöka http://applehat.com/
Det gjorde jag...

P.P.S.
Jag skulle bli mycket förvånad om detta är den enda applikationen som kränker Facebookanvändares integritet. Så innan du lägger till en ny applikation - ta reda på vad den gör och hur den fungerar! Som man säger på utrikiska: better to be safe than sorry.

Happy surfing!